Functieverkenner voor Zorg & Welzijn

Resultaat

Sinds de lancering in februari 2020 hebben ruim 120.000 bezoekers Zorginspirator bezocht. Een belangrijke conclusie is: bezoekers van Zorginspirator willen werken in de zorg. Zorgwerk inspireert ze. Bekijk alle conclusies in het rapport op azwinfo.nl.

Opdracht

Hoe zorgen we dat zorgprofessionals in de zorg blijven werken, en hoe krijgen we nieuwe mensen enthousiast over hun mogelijkheden in de zorg.

Opdrachtgevers Zorginspirator

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben, ondersteund door het ministerie van VWS, de handen ineengeslagen om dit platform te realiseren. Zij werken samen in de arbeidsmarktfondsen A+O VVT, OOfGGZ, SoFoKleS (Kamer UMC), StAG en StAZ. Deze fondsen ondersteunen de sector bij een goed werkende arbeidsmarkt in de zorg met genoeg gekwalificeerde en gemotiveerde professionals. Hun gezamenlijke visie is dat zorgprofessionals zich objectief en onafhankelijk moeten kunnen oriënteren op hun carrière in de zorg.

Zorginspirator in het kort

Zorginspirator is een onafhankelijk online platform, speciaal voor mensen die bezig willen zijn met hun toekomst in de zorg. Met behulp van actuele data en slimme algoritmen, krijg je er concreet inzicht in jouw persoonlijke carrière- en opleidingsmogelijkheden. Functies dichtbij en verder weg. Nu en in de toekomst. Er is veel meer mogelijk dan veel mensen denken.

Ontdek jouw sector met de Functieverkenner.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van Functieverkenner in jouw sector.

Waarom Zorginspirator?

Werkgevers in de zorg hebben het niet altijd even makkelijk om hun 1,2 miljoen medewerkers aan boord te houden. Een hoge werkdruk en relatief lage lonen dragen niet bij aan minder verloop. En het maakt het ook niet interessant om nieuwe mensen aan te trekken. Onderzoek laat zien dat er daarnaast nog een belangrijke reden is waarom zorgprofessionals soms vertrekken uit de zorg: ontwikkelperspectief. Ontwikkeling en opleiding zijn belangrijke redenen om in de zorg te blijven werken.

Sabine Scheer | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)

“Het is een veelzijdig instrument dat ook werkgevers belangrijke inzichten kan geven. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, trainingen en toekomstfuncties.”

Hoe werkt Zorginspirator?

Zorginspirator is eenvoudig te gebruiken en heeft een uitgebreide databank met een slim algoritme. Een breed scala aan mogelijke zorgfuncties is van a tot z beschreven (van medisch en verzorgend tot ondersteunend/faciliterend). Je leert wat de functie inhoudt, welke eisen en talenten worden gevraagd. Daarnaast vind je er zorgopleidingen.

Uniek aan Zorginspirator is dat er voor elk functieprofiel ook een toekomstvariant staat beschreven. Wat betekenen maatschappelijke ontwikkelingen en technologische innovaties voor een bepaalde functie? Wat staat er te veranderen en hoe kun je je voorbereiden in kennis en vaardigheden?

Rondwandelen in zorgbanen

Zorginspirator is een tool waarmee je kunt ‘rondwandelen’ in de wereld van zorgbanen. Of je kunt heel gericht informatie filteren: omdat je je opleiding, interesses, talenten of werkervaring invoert. En daarmee inzicht wilt krijgen in functies die binnen handbereik liggen, of wat verder weg staan. En welke opleidingspaden mogelijk zijn.

Zie het als het uitzoeken van een reis: je kunt je bestemming, periode en gewenst vervoer aangeven – dan krijg je een reis op maat. Dat is precies wat Zorginspirator biedt. Maar je kunt ook een aantal filters openlaten. Dan word je wellicht verrast en geïnspireerd op bestemmingen en routes waar je zelf nog nooit aan had gedacht. Ook daarvoor kun je bij Zorginspirator terecht.

Elise Merlijn | FNV Zorg en Welzijn

“De mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen is van groot belang om medewerkers te behouden voor de zorgsector. Zorginspirator is daarbij belangrijk, evenals de mogelijkheden die werknemers vanuit hun werkgever krijgen. Het instrument geeft inzicht in functies en opleidingen waar zij zelf misschien niet snel op zouden komen.”

Ontdek jouw sector met de Functieverkenner.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van Functieverkenner in jouw sector.

Voor wie is Zorginspirator?

Zorginspirator is gericht op de domeinen algemene ziekenhuizen, universitaire ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg.

Zorginspirator is bedoeld voor alle mogelijke professionals die in de zorgsector werken: van receptionist, portier, chauffeur, kok, marketeer en directeur, tot mensen met een medische of verzorgende functie zoals verpleegkundige, arts of psycholoog. En alles wat daar tussenin zit natuurlijk. Ook zij-instromers en herintreders kunnen zich perfect oriënteren op het platform.

Wanneer gebruik je Zorginspirator?

Redenen om je te oriënteren op je carrière zijn legio. Gewoon omdat je het belangrijk vindt om je te blijven ontwikkelen of omdat je ambitieus bent. Misschien heb je bepaalde interesses of talenten ontdekt waar je wat mee wilt. Of ben je gewoon een beetje uitgekeken op je huidige functie. Andere redenen kunnen er ook zijn: een reorganisatie, technologische innovaties die voor verandering zorgen, een aantrekkelijke vacature die voorbijkomt. Bij al dit soort situaties geeft Zorginspirator inzichten die aansluiten op jouw persoonlijke vragen en achtergrond.

Ontdek jouw sector met de Functieverkenner.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van Functieverkenner in jouw sector.